Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Gelişim, değişim ve çeşitlenmeye ilişkin bilgi ve yeteneklerin güncel tutulması gereken, yaşam boyu eğitimin zorunlu olduğu meslekler grubunda yer alan bilgisayar mühendisliği; bilişim sistemleri ve bilgisayar destekli uygulamaların donanım ve yazılım birleşenlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve bakımında gerek duyulan bilimsel ve teknolojik birikimi kapsayan bir uzmanlık alanı olarak tanımlanmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği programı, uluslararası akademik ve meslek örgütlerinin tanımladığı ölçütlerin yanı sıra, ulusal ve bölgesel işgücü gereksinimlerini de göz önünde tutarak oluşturulmuştur. Programın teknik birikimi sağlamasının yanı sıra, çözümleme ve tasarım yeteneklerini de arttıran yapıda olması, öğrenmeyi öğreten temel bilim ve mühendislik kurallarına ağırlık vermeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerimizin, güçlü kuramsal bilgiler yanında, kazandıkları uygulama deneyimi ile bilişim dünyasında tercih edilen Bilgisayar Mühendisleri olarak yerlerini alacaklarına inanılmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Tanım
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü; bilgisayar sistem yapısı, geliştirme ve etkin kullanım yöntemleri konularına ilişkin eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Bilgi çağı olarak nitelendirilen günümüzde bilgiyi saklamak, saklanan bu bilgiye erişmek ve paydaşlara iletmek; çağdaş bilgilerle donatılmış girişimci bilgisayar mühendisleri ile olanaklıdır. Bu görev, üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerine düşmektedir.
Bilgisayar mühendisliği son derece hızla gelişen, birkaç yıl içinde yeninin eski olduğu konuları içermektedir. Bölümde bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile ülkemizin gereksinimleri dikkate alınarak evrensel düzeyde bir eğitim verilecektir. Bir yandan akademik bilgiler verilirken diğer yandan güncellik sağlanacaktır. Bu yaklaşım ile endüstri ve hizmet sektöründe karşılaşılan sorunlara çözüm üretecek, bilgili, yaratıcı, girişimci ve yüksek nitelikli mühendisler yetiştirmek hedeflenmektedir.
Amaç ve Hedef
Bilgi çağı olarak nitelendirilen günümüzde bilgisayarlar artık yaşamın her yaşamın her kesiminde kaçınılmaz biçimde yerini almaktadır, Bölümün amaç ve hedefi, öğrencilere uygulama geliştirme aşamasında bilgisayar sistemlerinin etkin kullanımı ile yeni teknolojilerin araştırma ve geliştirilmesinde yenilikçi rol üstlenmesini sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Eğitim - Öğretim
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde öğretim, isteğe bağlı yabancı dil (İngilizce) hazırlık sınıfı hariç 4 yıldır. İlk iki yılda, temel fen ve mühendislik dersleri yer almaktadır. Sonraki iki yılda ise, zorunlu bilgisayar mühendisliği temel dersleri dışında, öğrencilerin yazılım, donanım veya bilgisayar mühendisliğinin değişik alanlarına yönlenebilmelerini sağlamak amacı ile teknik seçmeli dersler yer almaktadır. Ayrıca, bilgisayar mühendisleri için gerekli olan teknik olmayan seçimlik dersler de söz konusudur.
Mezunların Unvan ve Yaptıkları İşler
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan öğrencilere "Bilgisayar Mühendisi" diploması verilir. Bölüm mezunları iş yaşamlarında; sistem çözümleyici, yazılım geliştirici, veri tabanı yöneticisi, ağ yöneticisi, bilgi işlem merkezi yöneticisi ve endüstriyel sistem tasarımcısı gibi görevler alabilirler. Ayrıca, üniversitelerde Öğretim Elemanı olarak akademik kariyer yapma şansını da elde edebilirler.
Çalışma Alanları
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunlarının; yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu ve özel kurumda çalışma olanağı söz konusudur. Günümüzde bilgisayar mühendisleri; araştırma kurumları ve şirketlerin AR - GE bölümlerinde yapay zeka, yapay sinir ağları, bilgisayar grafikleri, görüntü işleme, gömülü sistem programlama, mobil oyun programlama ve veri madenciliği gibi bilgisayar mühendisliğinin araştırma ve uygulama alanlarında da değişik unvanlarla görev alma şansına sahiptirler.