Hakkında

Anestezi Programı 

Anestezi programı; ameliyat öncesinde hasta hazırlığı yapabilen, anestezi işlemiyle ilgili tüm aşamalarda anesteziyoloji ve reanimasyon uzman hekimine destek sağlayan, ameliyat sonrasında hastanın genel takibini yapabilen ve uygun görülen tedavileri uygulayan anestezi teknikerlerinin yetiştirildiği bir programdır. 

Eğitim Düzeyi 

Anestezi Programı, önlisans düzeyinde eğitim vermektedir. 

Ünvan 

Anestezi önlisans programını bitiren mezunlar ‘Anestezi Teknikeri’ ünvanı alırlar. 

Programda Alınan Dersler 

Anestezi önlisans programında anatomi, fizyoloji, farmakoloji gibi temel tıp bilimleri dersleriyle birlikte klinik anestezi, yaşam desteği uygulamaları gibi kliniğe yönelik dersler alınır.  

Pratik Dersler ve Staj Olanakları 

Öğrenciler laboratuvar derslerinde öğretim elemanı rehberliğinde eğitim maketleriyle pratik uygulamalar yaparlar. Kamu hastaneleri ya da özel hastanelerde Mesleki Uygulama dersi kapsamında dönem içi stajlarını tamamlarlar.  Dönem içi stajlara ek olarak, mezuniyet öncesi en az 20 iş günü yaz stajı yapmaları zorunludur.  

Anestezi Teknikerlerinin Çalışma Alanları ve Görevleri 

Esas çalışma alanları ameliyathanelerdir. Anestezi teknikerleri, ameliyat öncesinde tüm cihaz ve ekipmanın teknik kontrollerini gerçekleştirir. Anestezi uygulaması esnasında kullanılacak ilaç ve sıvıları hazırlar. Anestezi uygulaması esnasında anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanıyla birlikte anesteziyle ilgili işlemleri gerçekleştirir. Ameliyat sonrasında hastanın derlenme odasındaki takip ve tedavilerini gerçekleştirir. Hastane içerisinde kalp ve solunum durması gibi kritik durumlarda mavi kod ekibinin bir üyesi olarak anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanıyla birlikte acil müdahaleleri gerçekleştirir.  

Mezunlar kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde istihdam edilebilirler. Hastanelerin yoğun bakım ve acil servislerinde de çalışabildikleri gibi, saç ekim merkezleri gibi farklı alanlarda da iş olanakları bulunmaktadır. 

Üst Öğrenime Geçiş 

Anestezi önlisans programı mezunları Dikey Geçiş Sınavı’na girerek Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri alanlarından birinde lisans tamamlama hakkına sahip olabilir.