Ortodonti

Ortodonti 

Dişlerdeki çapraşıkların, çenelerdeki sapmaların ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisini, tedavisini ve önlenmesini üstlenen bir diş hekimliği dalıdır. Hastalarda sağlıklı bir oklüzyon (kapanış), güzel bir yüz estetiği ve etkileyici bir gülüş sağlamak ana hedeflerindendir. 

Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilmektedir, ancak özellikle iskeletsel problemi olan bireylerin tedavileri büyüme gelişim döneminde mümkün olabilmektedir. Bu dönemde tedavi edilemeyen iskeletsel probleme sahip bireyler ise büyüme dönemleri tamamlandığında ortognatik cerrahi adı verilen cerrahi operasyonlar ile tedavi edilebilmektedirler.   

Ortodontik tedavilerde hareketli apareyler, sabit braket ve teller ve şeffaf plaklar kullanılabilmektedir. Tedavide kullanılacak aygıtlara hastanın ihtiyacı ve talebine göre tedaviyi yürütecek hekim ile karar verilebilir. Kliniğimizde güncel ortodontik tedavilerin hepsi uygulanabilmektedir.  

Yapılan uygulamalar 

Sabit tedaviler 

Ortodontik tedavileri en yaygın kullanılan yöntemidir. Dişlere metal ya da seramik gibi estetik materyallerden üretilmiş braket adını verdiğimiz ataşmanlar yapıştırılır ve teller ya da farklı kuvvet kaynakları ile dişlere kuvvet uygulayarak dişlerdeki çapraşıklık ve kapanış problemeler düzeltilmeye çalışılır. 

Fonksiyonel tedaviler 

İskeletsel anomalisi olan bireylerde büyüme gelişim döneminde çene ilişiklilerini düzeltmek için kullanılan genellikle hareketli yani takıp çıkarılabilen aygıtların kullanıldığı tedavi yöntemidir. 

Ortognatik cerrahi 

İskeletsel anomalisi büyüme gelişim döneminde tedavi edilmemesi ya da bu dönemde tedavi edilemeyecek kadar şiddetli iskeletsel anomalisi olan bireylerin çene ilişkilerinin ortodontik tedavi ve cerrahi kombinasyonu ile beraber tedavi edilmesidir.  

Şeffaf plak tedavileri 

Kişiye özel üretilmiş şeffaf plakların kullanıldığı daha estetik bir tedavi seçeneğidir. Hastalar kendileri için özel olarak üretilmiş bu şeffaf apareyleri gün içerisinde yemek dışında sürekli takarlar ve hekimin önerdiği sıklıkla yeni plak ile değiştirerek tedavi sürecini devam ettirirler.  

Merak edilen sorular 

İlk ortodontik muayene ne zaman yapılmalıdır? 

Ortodontik bir problem gözükmese bile kontrol amacı ile 7-8 yaş civarında ilk muayene önerilmektedir. Erken yaşta yapılan bazı uygulamalar ileride büyük bir ortodontik problem oluşmasının önüne geçebilmektedir.  

Ortodontik tedavi uzun mudur? 

Diğer diş hekimliği tedavilerine göre süresi daha uzundur. Tedavinin zorluğuna göre değişmekle beraber ortalama bir ortodontik tedavi 12-24 ay arası sürebilir. Tedavinin uzunluğunu etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi hasta uyumudur.  

Ortodontik tedavi sonrası dişler tekrar bozulur mu? 

Her ortodontik tedavi sonrası dişler tedavi öncesi pozisyonuna dönme eğilimimdedir. Bu süreçte dişlerin bozulmaması için retansiyon tedavisi adını verdiğimiz bir prosedür uygulamaktayız. Hastamız yeterli iş birliği gösterişe pekiştirme aygıtlarını kullanır ve kontroller gelirse oldukça kalıcı sonuçlar elde edilebilir. 

Tedavi süresince ne sıkılıkla kontroller gelmeliyim? 

Ortodontik tedavi devamlılık ve takip gerektiren bir süreçtir. Tedavi süresince yaklaşık 4-8 haftalık aralıklar ile kontrol randevularına gelinmesi gerekmektedir.  

Ortodontik tedavilerde hangi apareyler kullanılmaktadır? 

Hastanın ihtiyacı ve talebine göre kullanılan apareyler farklılık gösterebilir.  Takıp çıkarılan hareketli aygıtlar özellikle erken ortodontik tedavilerde kullanılabilir. Sabit apareyler olarak adlandırılan metal ya da seramik braketler ve teller kullanılabilir. Ayrıca daha estetik çözüm arayan bireylerde şeffaf plaklar birçok problem için çözüm üretebilmektedir.  

Ortodontik tedavi hastalar için zor bir tedavi midir? 

Ortodontik tedavi zor bir tedavi değildir. Ancak tedavin ilk birkaç günü kullanılan aygıtlara alışmak için biraz sabır gereklidir. Ayrıca uzun bir tedavi süreci olduğu için hasta iş birliğine mutlaka ihtiyaç vardır.