Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi, diş sert dokularında çürük, aşınma veya kırık gibi nedenlerle oluşan madde kayıplarının onarılması, bu dokularda oluşmuş gelişimsel ve/veya kalıtsal yapı, şekil veya renk bozukluklarının giderilmesi ile hastalara çiğneme, konuşma fonksiyonlarının ve estetik görünümlerinin geri kazandırılmasını amaçlayan anabilim dalıdır. Anabilim Dalımızda "Estetik", "Adeziv" veya "Kozmetik" Diş Hekimliği uygulamalarının yanı sıra "Geriodontoloji" ve "Kariyoloji (çürük bilimi)" alanında da çalışmalar yapılmaktadır.  

Bu anabilim dalında gerçekleştirilen tedaviler: 

Restoratif İşlemler 

  • Ön ve arka dişlere kompozit restorasyon (dolgu) uygulaması 

  • Arka dişlere onley, inley, overlay ve endokuron restorasyonları uygulaması 

  • Kompozit veya seramik laminate veneerler 

  • Diastema kapatılması (Dişler arasındaki boşlukların kompozit restorasyon ile kapatılması) 

  • Ofis tipi veya ev tipi beyazlatma tedavisi (vital beyazlatma) 

  • Kanal tedavisi nedeniyle renklenmiş dişlere uygulanan beyazlatma tedavisi (devital beyazlatma) 

  • Mikroabrazyon ile sığ renk bozukluklarının giderilmesi 

  • Pulpa kaplama tedavileri (Direkt ve indirekt kuafaj) 

  • Fiber post uygulaması 

  • Adeziv köprü 

  • Diş aşınmalarının kompozit restorasyonlar ile tedavisi 

  • CAD-CAM sistemler ile uygulanan restorasyonlar 

Koruyucu Uygulamalar 

  • Lazer ile hassasiyet/duyarlılık tedavisi 

  • Çürük ve hassasiyet önleyici Flor uygulamaları 

  • Rezin infiltrasyon (ICON) uygulaması ile başlangıç çürüklerinin durdurulması 

Lamina nedir, kimlere uygulanabilir? 

Porselen lamina veneer tedavisi (yaprak porselen), şekil bozukluğu veya renklenme gibi estetik problemlere sahip olan ön dişlerin yalnızca ön yüzeylerinden minimum oranda aşındırma yapılarak, doğal diş görünümünü taklit eden ince bir porselen veya kompozit materyal ile kapatılması yoluyla gerçekleştirilir. Bu tedavinin uygulanabilmesi ve uzun ömürlü olabilmesi için hastanın diş etlerinin sağlıklı ve ağız hijyeninin oldukça iyi düzeyde olması gerekmektedir. Ayrıca hastanın ileri derecede diş sıkma veya tırnak yeme gibi alışkanlıklarının olmaması gereklidir. Bu tedavi ön dişleri arasında aralıklar bulunan, eski ve renklenmiş ön dolgulara sahip olan ve dişlerinde şekil bozukluğu/aşınma bulunan bireylere uygulanabilmektedir. 

Diş beyazlatma işlemi nasıl yapılır, dişlere zararı var mıdır? 

Beyazlatma işlemi ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki yöntemle yapılmaktadır. Ofis tipi beyazlatma işleminde beyazlatıcı içerikli jeller hekim tarafından dişler üzerine uygulanır, gerekirse yüksek kuvvetli ışık cihazlarıyla aktive edilir. Bu işlem ortalama 30- 45 dakika sürmektedir ve dişlerin renginin açılma derecesine göre 2 veya 3 seans uygulanabilir. Ev tipi beyazlatma işleminde ev tipi beyazlatma ajanları hekim tarafından hazırlanan beyazlatma plağı ile hasta tarafından 1-2 hafta süreyle kullanılır. Beyazlatma işlemi mine yapısındaki renkli pigmentlerin uzaklaştırılması ile gerçekleştirilmekte olup, dişe herhangi bir zararı olmamaktadır. 

Dişlerimizin çürümesini nasıl engelleyebiliriz? 

Diş çürüklerinden korunmak için şekerli ve dişlerin üzerinde biriken gıdalardan, asitli içeceklerden uzak durulması peynir, ksilitollü sakız gibi ağız asiditesini düzenleyen, fındık, ceviz, fıstık gibi dişler üzerinde daha az kalıntılar bırakan sert gıdaların tüketilmesi gereklidir. Dişler günde en az iki defa florür içeren bir diş macunu ile fırçalanmalı, diş ipi ve gargara kullanımı ile ağız hijyeni desteklenmelidir. Yeni başlamış ve durdurulabilecek düzeyde olan çürüklerin tespiti için mutlaka 6 ayda bir diş hekimi kontrolü gereklidir. 

Diş çürükleri geri döndürülebilir mi? Her çürüyen dişe mutlaka dolgu mu yapılmalıdır? 

Dişlerin mine dokusundaki ufak ve yeni başlamış olan çürükler ağız hijyeninin iyileştirilmesi, o bölgede gerçekleştirilen florür ve rezin infiltrasyonu (ICON) gibi remineralizasyon ajanları  uygulamaları, tükürük ile düzenli olarak tüketilen süt ve süt ürünlerinden temin edilen kalsiyum ve fosfat mineralleri vasıtası ile durdurulabilmektedir. Ancak mine dokusunun altındaki dentin tabakasını içeren çürükler geri döndürülemez. Bu durumlarda mutlaka çürük dokunun uzaklaştırılıp yerinin dolgu materyalleri ile doldurulması gereklidir.