Pedodonti

Pedodonti Anabilim Dalı 

Pedodonti Anabilim Dalı, diş hekimliğinin çocuklara özgü bir dalıdır. 0-15 yaş grubu çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması, tedavisi ve gelişimi ile ilgilenmek suretiyle ağız ve diş sağlığının erken yaşlarda kurulmasını hedefler.  Pedodonti kliniğinde tedaviler çocuklarla iletişim kurma, diş sağlığıyla ilgili endişelerini giderebilme ve tedavi sürecinde rahatlatmalarını sağlama konusunda özel eğitim almış ve çocukların diş ve ağız yapılarının kompleks gelişim süreçlerini bilen uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.  

 

Anabilim Dalında Sunulan Sağlık Hizmetleri 

  • Çocuklara ağız diş sağlığının önemini benimsetmek 

  • Diş çürüğüne karşı koruyucu uygulamalar 

  • Süt ve sürekli diş çürüklerinin tedavileri  

  • Süt ve sürekli dişlerin endodontik tedavileri  

  • Ağız ve diş yaralanmalarının tedavisi  

  • Dişlerde gelişimsel yapı bozukluklarının giderilmesi  

  • Okluzyon bozukluklarının erken dönem tedavileri 

  • Yer tutucular 

  •  Çocuk diş protezleri 

  • Çocuklarda diş eti hastalıklarının tedavisi  

  • Özel bakım gerektiren, engelli ve sistemik hastalığı olan çocukların diş tedavileri 

 

En Çok Sorulan Sorular  

Soru : Bebeklerde diş çıkarma süreci ne zaman başlar, hangi sırayla dişler çıkar, bu süreçte nasıl destek olunmalıdır? 

Bebeklerde ortalama olarak 6-10 . aylar arasında ilk süt dişleri çıkmaya başlar. Sürme sırası alt ön kesiciler, üst ön kesiciler, üst yan kesiciler, alt yan kesiciler, üst 1.süt azılar, alt 1.süt azılar, üst kaninler, alt kaninler, alt 2.süt azılar ve üst 2.süt azılar şeklindedir. Diş çıkarma döneminde çocuklarda gözlenen ishal/kabızlık, kusma, bulantı, öksürük, hafif ateş gibi durumlar diş çıkarma ile ilişkili olmaktan ziyade tamamen rastlantısal gelişir. Ancak sürme bölgesinde diş etinde kızarıklık, şiş, kaşıntı ve ağrı olduğundan bebek huysuzlaşır, iştahsızlık başlar ve uykusuzluk görülür. Bu nedenlerle gelişecek genel bir direnç kaybı bebeğin enfeksiyonlardan kolay etkilenmesine neden olabilmektedir. Diş sürdükten sonra bu şikayetler hemen geçer. Şayet çocuk çok sıkıntı çekiyorsa günde 3-4 kez lokal bir ağrı giderici pomat uygulamak geçici olarak çocuğu rahatlatacaktır. Ayrıca, diş etine sürterek kaşıntısını almaya yarayacak ağız kaşıyıcıları kullanılabilir. Buzlukta dondurulduktan sonra kullanılabilen sıvı ağız kaşıyıcıları da soğuk etkisi nedeni ile kaşıntının giderilmesini sağlarlar. Ateş varsa, aspirin dışında ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.   

Soru: Çocuklar diş hekimi kontrolüne hangi yaşta götürülmelidir?  

Çocuklar, ilk dişleri sürdükten sonra 1 yaşından öne diş hekimine götürülmelidir. Çocuk diş hekimleri erken dönemde yapılan bu muayenede bebekte ağız-diş temizliği, biberon-emzik kullanımı, beslenme alışkanlıkları hakkında anne-babaya bilgi vererek diş çürüklerinden korunmanın yollarını anlatır. Parmak emme, ağız solunumu gibi çene ve yüz gelişimini etkileyecek alışkanlıkların olup olmadığına bakarak  bunların giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.  

Soru: Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanır ve dişler nasıl fırçalanmalıdır?  

Bütün süt dişleri tamamlandıktan sonra çocuklar diş fırçalamaya  başlayabilirler. Bu yaş aralığı çocuğun el becerisinin de geliştiği bir dönem olduğu için fırçayı düzgün bir şekilde tutabilmeleri sağlanabilir. Okul öncesi dönemdeki küçük çocuklarda amaç nasıl diş fırçalaması gerektiğini öğretmekten ziyade çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak olmalıdır. Bu nedenle nasıl fırçaladığı önemli değildir, fırçayı dişlerine sürtmesi bile yeterli olacaktır.  

Soru: Çocuklarda hangi diş macunu kullanılır, diş ipi kullanmak gerekli midir?  

Yutma riski olduğundan çocuk ağzını çalkalayıp tükürme becerisi kazanıncaya kadar florsuz diş macunu kullanılmalıdır.  Ancak, florsuz diş macunlarının diş çürüğünü engelleme özelliği olmadığından yüksek çürük riski olan çocuklarda florlu diş macunu kullanmak gerekebilir. Bu durumda macun bir pirinç tanesi kadar olmalıdır. 3 yaşından sonra, çocuk ağzını çalkalayıp tükürebiliyorsa florlu diş macunu kullanılabilir ancak büyüklüğünün bezelye tanesini geçmemesin dikkat edilmelidir. Diş ipi ise 6 yaş dişlerinin sürmesinden sonra kullanılabilir. Ancak nasıl kullanacağı konusunda diş hekiminden yardım almak gerekir  

Soru: Şeker diş çürüğü yapar mı? 

Sadece şeker değil yumuşak ve diş üzerinde kolayca yapışıp kalabilen bütün karbonhidratlı gıdalar çürük yapıcıdır. Ancak, çürük oluşumu üzerinde alınan karbonhidratlı gıdaların miktarından ziyade alım sıklığının etkisi daha fazladır. Bu nedenle, ana öğünler arasında atıştırma şeklinde devamlı karbonhidrat türü gıda alımı çürük riskini arttırır. Ancak bu gerekçeyle çocuğun çikolata, pasta, kek, börek, şeker yemekten menedilmesi yerine bu tür yiyecekleri yedikten sonra dişlerini fırçalaması gerektiğini, fırçalama olanağı yoksa suyla ağzını çalkalayarak veya yediklerinin üstüne bir bardak su içerek dişlerinin üzerinde yapışıp kalan gıda artıklarını temizlemesi gerektiğini öğretmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.       

Soru: Çocuklar spor yaparken dişlerini korumak için alınabilecek önlemler nelerdir?   

Spor sırasında çocuğun dilini, yanağını ısırmasını ve dişlerin birbirine çarpmasını engellemek, dişlere gelen darbenin kuvvetini absorbe edebilmek için dişlik kullanılması önerilir.  

Soru: Çocuklarda kaza sonucu diş kırıldığı takdirde ne yapmak gerekir?  

Çocuğun dişi herhangi bir şekilde kırıldığı takdirde mümkün olan en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir.  Kırılan parçanın elde olması tedavi açısından faydalı olabilir çünkü kırığın şekli ve büyüklüğüne göre diş hekimi kırık parçayı tekrar yerine yerleştirmeyi tercih edebilir.  Diş darbe sonucu yerinden çıkmışsa dişi doğru koşullarda muhafaza edip en geç 1saat içerisinde diş hekimine ulaştırmak gerekir.  Bunun için diş çok yavaş akan suyun altında köküne el değdirmeden yıkandıktan sonra süt ya da serum içerisinde muhafaza edilerek diş hekimine götürülür. Süt veya serum yoksa tükürük de dişi saklamak için uygun bir ortamdır. Bunun için diş ya çocuğun ağzında yanakla dişler arasındaki çukurda ya da çocuğun tükürüğünü topladığı bardağın içinde muhafaza edilebilir. Her durumda en kısa sürede diş hekimine gitmek tedavinin başarısı açısından önemlidir.