Doç. Dr. Dilşat Baş Uluslararası Onkoloji Günleri'ne Katılım Sağladı

30 Eylül 2025

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Dilşat Baş, Muş'un ev sahipliği yaptığı ve bu yıl 12.si düzenlenen Uluslararası Onkoloji Günleri'ne katılım sağladı. Hocamızın konuşmaları basında da yer buldu.

 

Sabah

İstanbul Galata Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilşat Baş, beslenme alışkanlıklarının kanser gelişiminde yüzde 35 oranında etkili olduğunun bilimsel çalışmalarda gösterildiğini açıkladı. Muş'ta düzenlenen Uluslararası Onkoloji Günleri'nde konuşan Baş, "Bu tüm kanserler için geçerli. Akciğer, mide ve yemek borusu kanserleri gelişiminde ise çok daha fazla etkili olduğunu biliyoruz. Beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi kanserden koruyor. İşlenmiş et ürünlerinin kullanılmaması, şeker ve özellikle şekerli içeceklerin oldukça sınırlandırılması, lifli besin, sebze-meyve tüketiminin artırılması, kırmızı eti azaltıp beyaz et, özellikle balık yemeyi artırmak, fiziksel olarak aktif olmak, annelerin bebeklerini emzirmesi temel önerilerimiz arasında.

Haberin devamı için tıklayın.

 

Cumhuriyet

Diyetisyen Doç. Dr. Dilşat Baş da beslenmenin kanserdeki en önemli olağan şüphelilerden biri olduğunu belirtti. Genç yaş kanserleri ile ilgili araştırmalarda 3 önemli başlık olduğuna dikkat çeken Baş, bunları; obezite, ultra işlenmiş yiyecekler ve mikrobiyota olarak sıraladı. Obezitenin 13'ten fazla kansere neden olduğunu açıklayan Baş, "Obezite ile mücadele etmek kanserden korunmanın önemli yollarından birisi" diye konuştu.

Haberin devamı için tıklayın.

DİĞER HABERLER