Bölüm Müfredatı

Bölüm müfredatı için tıklayınız.

 

Program Öğretim Amaçları

1- Çok yönlü disipliner yaklaşım çerçevesinde, beslenme bilimi, gıda teknolojisi, mutfak sanatı ve işletmecilik gibi çeşitli alanları, bütüncül bir bakış açısıyla kavrayabilen gastronomi uzmanları yetiştirmek.

2- Öğrencilerimize laboratuvar çalışmaları, staj programları ve tasarım odaklı projelerle yenilikçi düşünme ve pratik beceri geliştirme fırsatı sunarak yaratıcı çözüm üretebilen gastronomi uzmanları yetiştirmek.

3- Kültürlerarası iletişim ve küresel sektör dinamikleri konusunda farkındalık kazandıran ders içerikleriyle, yerel kaynakları evrensel standartlarla harmanlayan mezunlar yetiştirmek.

4- Uluslararası düzeyde hizmet sunabilecek gastronomi uzmanları yetiştirmek.

5- Sürekli kendini geliştirebilen ve özgün ürün tasarlayabilen gastronomi uzmanları yetiştirmek.

Program Öğrenim Çıktıları

1- Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar.

2- En az bir yabancı dilde iyi düzeyde iletişim kurar.

3- Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler.

4- Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar.

5- Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular.

6- Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar.

7- Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular.

8- Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir.

9- Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir.

10- Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir.

11- Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar.

12- Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular.

13- Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer.

14- Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular.

15- Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular.

16- Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar.

17- Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir.

18- Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır.

19- Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar.

20- Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur.

21- Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar.